Translate

Søg

Står dine køretøjer sikkert?

  • Christian Flamand
  • Christian Flamand's profilbillede Emne forfatter
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • My carbon footprint has NDCC tread
Mere
4 måneder 1 uge siden #2335 af Christian Flamand
Står dine køretøjer sikkert? blev oprettet af Christian Flamand
Nu hvor vi har sat køretøjerne i vinterhi, er det måske en god ting lige at se efter om de står sikkert.

Her er et genoptryk af en artikel Ole Willumsen har bragt i et tidligere blad.

For nyligt fik vi en mail fra en stakkels mand, der havde fået stjålet flere dele fra hans Dodge W300M. Bilen stod åbenbart i det fri og let tilgængeligt fra offentlig vej.
Det er sørgeligt at der findes mennesker (måske endda medlemmer af DMKF), som ikke kender forskel på mit og dit. Men sådan har det altid været og det kan man næppe gøre meget ved (Jeg har et par idéer, men de er sikkert i strid med Genevekonventionen og hvad ved jeg . . )
Men man kan gøre det sværere for dem.
Stil dig selv følgende spørgsmål:
1. Står køretøjet på et sted hvor det er synligt fra offentlig vej ?
2. Er der fri adgang til køretøjet (også selv om det står på privat grund) ?
3. Står køretøjet et sted hvor der sjældent kommer nogen og holder øje med det ?
Hvis du kan svare ja til et eller flere af disse spørgsmål, er det sandsynligvis kun et spørgsmål om tid, før du får stjålet noget fra dit køretøj, eller der øves hærværk mod det.
Men der er også andre gode grunde til at få tingene inden døre og bag lås og slå:
Hvis dit køretøj er forsikret med en veteranforsikring, er der sandsynligvis et krav om at det opbevares inden døre bag aflåst dør. Hvis køretøjet henstår udendørs og du bliver udsat for tyveri eller hærværk, kan der rejses tvivl om forsikringsbetingelserne er opfyldt.
Hvis køretøjet ikke er indregistreret og heller ikke forsikret og står udendørs, er der ingen erstatning hvis du bliver bestjålet eller udsat for hærværk og du risikerer desuden at miljømyndighederne dukker op og forlanger køretøjet flyttet eller destrueret. Vi skal ikke glemme at vores køretøjer, selv når de står stille, er en potentiel trussel mod miljøet og derfor er det en rigtigt god idé at få dem indenfor, hvor man kan sikre ordentligt mod oliedryp og lignende.
Sidst, men ikke mindst, så forfalder vores køretøjer langt hurtigere end vi tror, når de står udendørs og en pæn bil bliver forbløffende hurtigt til en bunke skrot, når den året rundt udsættes for vind og vejr. Mange af os har svaret på en annonce i Den Blå Avis, hvor der i blomstrende vendinger beskrives et køretøj som det så ud da blev sat til side for år tilbage. Imidlertid vil ingen med deres sunde fornuft i behold eje det i dag, fordi det er sunket i til akslerne og har været udsat for det danske klima, med rust og generelt forfald til følge.
Et vældigt godt eksempel er den store samling køretøjer som fandtes ved forsvarets øvelsesterræn i Oksbøl. Fine køretøjer engang, men de frembyder nu en restaureringsmæssig udfordring, som det i mange tilfælde slet ikke kan betale sig at tage imod.
Det skal i øvrigt bemærkes, at det ikke hjælper meget at lægge en presenning over køretøjet. Selv om den direkte påvirkning fra regn og sne er væk, opstår der stadig kondens under presenningen. Fugten fra jorden har også frit spil på undervognen og der går ikke mange år, før man kun har en bunke skrot. ”Den skal jo kun stå der et halvt år, så går jeg i gang med at restaurere”, siger nogen. Men sandheden er, at mange af den slags projekter, først bliver realiseret mange år senere, og så tager meget længere tid, fordi køretøjet ikke blev forsvarligt opbevaret.
Ole Willumsen

Venligst Log på for at deltage i samtalen

Moderatorer: Webmaster
Tid til at oprette siden: 0.086 sekunder